Thursday, April 15, 2010

Mida arvab Delfi rahvas

Minu Õpetajate lehte saadetud artikkel on ka Delfi lugejatele kätte saadav. Kuna seal keskkonnas on oluliselt lihtsam kommenteerida kui Õpetajate lehe veebibersioonis, siis on seda ka usinalt tehtud (tänaseks on kogunenud lausa 17 kommentaari). Kommentaare saab lugeda http://www.delfi.ee/news/kultuur/uudised/article.php?id=30372973&com=1. On nii anonüümseid kui ka nimelisi kommentaare, mul oli neid kõiki huvitav lugeda.

Aina huvitavamaks läheb. 18. aprillil on veel lisandunud mõningaid (kahjuks küll anonüümseid) arvamusi, millega võiks juba vabalt haridusministri poole küsimuste ja ettepanekutega pöörduda.

Üks kommentaator kirjutab:
"Selliseid haridusandvaid asutusi on Eestis palju alustades juba lasteaedadest,kus juhataja on jumal.Keegi ei või oma arvamust avaldada,siis tehakse temast kohe jube inimene.Juhataja käib majas ringi ja koob intriige ja ajab töötajate kohta lolle jutte.Õpetajad on lolliks löödud ja madalamad kui muru.Et sa tõesti hea ja tubli õpetaja oled see ei huvita kedagi.Kui arvamust avaldad siis koondatakse.Haridusasutuste juhtide valimine 5 aastaks on igati õigustatud ja üle 10-ne aasta ei saa olla sama asutuse juht.Muututakse ülbeks ja asutuse areng pidurdub ja töö muutub rutiinseks.Asetäitjateks valitakse endale inimesed,kel puudub juhtimiskogemus ja inimesed,kes ei julge või ei oska teha edasiviivaid ettepanekuid,nad täidavad ainult käsku.Vahetage välja lasteaedade,koolide juhid,kes on olnud sama asutuste juhid üle 10-ne aasta.Nende asutuste töö on seiskunud ja roiskunud.Uus toob uut energiat ja edukust.Haridusministeerium peab tõhustama kontrolli haridust andvate asutuste juhtide töö üle.Kontrollid ei või olla äraostetavad vaid objektiivsed ja huvitatud olukorra parandamisest."

Teine kommentaator kirjutab:
"Täiesti nõus sinu [eelmise] kommentaariga. Õpetajatele on nõudmised oi kui suured ja järjest suuremaks lähevad, direktoritele pole neid ollagi. Piisab sellest, kui on sõnakuulelikud kohaliku omavalitsuse juhile. Mis puutub kontrolli direktori üle, siis kontrollivateks isikuteks peaksid olema hästi läbinägelikud ja inimesi tundvad isikud, sest ülbed asutuste juhid on tavaliselt ka osavad manipulaatorid ja asi see neil kontrolli ära petta ja puudujäägid mõnede nende jaoks ebasümpaatsete alluvate kraesse keerata. "

Anonüümseks eelistavad inimesed jääda ilmselt sel lihtsal põhjusel, et minu näol on tegemist kõigile arusaadava ja küllalt ilmeka ebamugavast töötajast lahti saamise näitega: ei maksa suud lahti teha ja olukorda kritiseerida, olgu see kui tahes sürreaalne või idiootlik.

No comments: