Wednesday, November 12, 2008

Viitamiskursus-4: viidete haldamine


ZOTERO
Installeerisin Zotero ja uurisin teda päris põhjalikult. Kuulasin/vaatasin ära mõlemad tutvustavad demofilmid ja sain sealt palju põnevat teada Zotero võimaluste kohta. Eriti hakkas silma võimalus tõmmata oma kollektsiooni kirjetesse terve nimekiri, mis tekkis raamatukogu elektronilise kataloogi otsingu tulemusena.
Proovisin selle siis kohe järgi, aga alguses ei suutnud leida aadressi riba lõpus ikooni, mis selle tõmbe oleks käivitanud. Olin siis Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu kodulehel http://www.tlulib.ee/. Raiskasin tegelikult selle kallal pusimisega palju aega kui lõpuks taipasin mõnda teist raamatukogu proovida.
Ja tõepoolest, selles asi oligi. Kui läksin Tartu Ülikooli raamatukogu kodulehele http://ester.utlib.ee/, siis märkasin kohe, et aadressiribale oli tekkinud uus ikoon. Proovisin ja saingi kogu nimekirja (valikuliselt) oma vast loodud uude kausta tõmmatud.
Proovisin ka Tallinna Tehnikaülikooli raamatukoguga http://www.lib.ttu.ee/, aga seal samuti puudus vastav ikoon. Ei tea millest see sõltub?

SCHOLAR'S AID 4 LIBRARY LITE
Selle tarkvaraga läks pisut kehvasti, sest ma ei suutnud ennast kasutajaks registreerida. Sisestasin palutud andmed: oma nime, Word'i versiooni numbri, eelistatud viitmisstandardi jne. Siis salvestasin, aga ta viskas mind ikka jälle ja uuesti avalehele tagasi andmeid sisestama. Paar korda jäin nõusse ja kordasin tegevusi, siis aga lõin käega. Nüüd hakkasin hoopis viidete haldamise ja jagamise veebipõhiseid keskkondi uurima.

CiteULike
Registreerisin ennast liikmeks ja tutvusin. Raske oli aru saada, mida siin teha saab. Mingi suurepärane ja väga eriline vidin küll silma ei jäänud, mida Zotero ei paku. Seega on Zotero ikka veel liidripositsioonil, kui peaks valima viidete haldamise ja jagamise tarkvara.

CONNOTEA
Registreerisin ennast liikmeks ja aktiveerisin konto klikkides saadetud lingile. Sel korral avanes väga sõbralik ja paljude soovitustega avaleht. See lausa kutsus nuppu oma tööriistaribasse kleepima. Vaatasin ära kõik videod ja sain sealt selguse, kuidas alustada tööd ja mida kõike selle tarkvaraga teha saab. Minule uudiseks kasutati artikli ja/või raamatu identifitseerimiseks DOI numbrit. Mis asi see on?

1 comment:

Heikki said...

Mis on DOI?
Sul inglismannide keel hästi käpas. Ma ei hakka selgitama.
The Digital Object Identifier (DOI®) System is for identifying content objects in the digital environment. DOI® names are assigned to any entity for use on digital networks.

Vaata:
http://www.doi.org/
Päikest!