Wednesday, October 15, 2008

Viitamiskursus-1: ülesanded

Ülesanded

1. Palu ühel oma kooli üliõpilasel ja ühel õppejõul oma sõnadega seletada, miks on viitamine oluline.

Õpilane: viitamine on oluline info kiiremaks kättesaamiseks või teatud teema täpsemaks seletamiseks või algallikatele osutamiseks. Viited on vajalikud nt seadusandluses. Asendamatu on viitamine info juures mis on omavahel seotud või lähtuvad teisest infost ja kus infot on väga palju.

Õpetaja: Püüdsin mõelda viitamise peale. Leian, et viitamine annab infot allikast kust on antud lõik, andmed pärit. Viitamine on vajalik selleks, et lugeja saaks vajaduse korral kirjapandud viidatud allikate järgi kontrollida.


2. Leia veebist üks korrektselt algallikatele viitav õppematerjal ja üks mittekorretselt viitav õppematerjal. Mis on mittekorrektselt viitava materjali puudused?

Korrektselt algallikatele viitavaid õppematerjalid on näiteks http://ak.rapina.ee/maris/v6sumuudendid.pps ja http://web.zone.ee/allarnoges/kunstiajalugu.htm

Mittekorrekteselt
algallikatele viitav õppematerjal on minu meelest http://ph.eau.ee/~ktanel/kool_ja_too/maatriksalgebra1/index.html , sest ma ei suutnud ei sellelt lehelt ega ka autori kodulehelt leida ühtegi viidet ja on raske uskuda, et ta maatriksalgebra on ise välja mõelnud.


3. Millised nõudmised sead Sa oma üliõpilastele kirjalike tööde vormistamiseks ja viitamiseks? Kas Sinu õppeasutuses on kehtestatud üldised tööde vormistamise ja viitamise nõuded?

Kuna ma ei tegele üliõpilaste juhendamisega, siis on mul pea võimatu vastata küsimuse esimesele poolele. Meil Räpina Aianduskoolis on olemas kirjalike tööde juhend, kus on vägagi põhjalikult selgitatud erinevaid viitamise võimalusi ja vajadusi. Üldiselt on öeldud, et viidata tuleb allikatele, mida on tegelikult töö koostamisel kasutatud. Kõik töö sisulises osas kasutatud teiste autorite originaalsed seisukohad, probleemipüstitused, tsitaadid, arvandmed jm peavad olema viidatud.

No comments: