Tuesday, August 31, 2010

Kohalik 'cuisine'

Onu Harry köök on taitsa korralik: kui majja sisened siis satudki kohe kooki, kus on suur ummargune laud, tohutu kulmik ja hiiglaslik el pliit ahjuga ja siis on veel eraldi toake/nurgake kraanikausi ja kappidega, millel toopinnad. Nii et saan hommikuti, kui koik peale Harry on koolis, rahulikult oma kupsetamishimu rahuldada. Selleks on vaja muidugi koigepealt toidupoodi minna, aga saada on neil kull absoluutselt koike. Valja arvatud muidugi vaga spetsiifilised sült, verivorst ja kilu, aga selle eest on teised ja suuremad rahvad oma roogadega taitsa esindatud. Naiteks, vabalt voib koik hiina ja india ja turgi ja juudi toidu komponente igast suuremast korralikust todupoest osta.

Aga miks ma peaksingi siin nii vaga seda sulti igatsema kui on saada ka muid horgutisi. Eile naiteks valmistasin perele pataadisuppi (kohe kirjeldan) ja sealiha korvale erinevate ubade sooja salatit. Magustoiduks tegin apple crumb'i, mis on tegelikult puruga kaetud kupseounavorm. Delicious!

Pataadisupp kaib nii -
tukelda sibul ja kuuslauk ning prae paar minutit vois. Koori ning tukelda 2,5 keskmist pataati, lisa sibulatele, kalla juurde vett (ca 1 liiter) ning kana puljongit ning aja keema. Siis lisa ounapureed (ca 0,5 liitrit) ja lase vaikselt umber pool tundi podiseda. Maitsesta soola, pipra, muskaatpahkli ja karripulbriga. Kui pataat on pehmeks keenud, siis tosta tulelt ja pureesta voi veelgi parem (mina tegin nii), tambi kartulipudrutegemise vidinaga (see ussimoodi vonkleva alumise osa ja varrega nui) sodiks. Enne serveerimist lisa peenestatud varsket peterselli ja kaunista isetehtud pataadi laastukestega.
pataadi laastukeste tegemiseks viiluta pool pataati hasti ohukesteks viilakateks, sega oliivoli, soola ja pipraga ning aseta uhekihiliselt ahjupannile ning kuumuta F 425 juures kuni nad hakkavad aarest pruunistuma.
Muide, F425 on C 218, Internetist leidsin teisendaja: http://www.temperatureworld.com/tempcon.htm

No comments: